I

Öppettider

GarnBoa fortsätter som gårdsbutik i Sättraby livs! Öppettider anslås här på hemsidan samt på

Facebook: Garnboa i Norrtelje

Det går också bra att ringa eller skicka ett sms på 0708-931 861. Är jag hemma, så öppnar jag gärna butiken!Öppet


Julmarknad den 3 december

11-16

Välkomna!


Vägbeskrivning:

Adress: Sättrabyvägen 4. Första huset i Sättraby på höger hand när man kommer in i byn.

Sättraby ligger längs väg 280, en mil norr om Rimbo och 7 km söder om Edsbro. (Ca 100 m från bygdens café, Drömkåken)


Inspiration och kreativitet

I butiken har vi garner i naturmaterial som ull, silke, alpacka, angora, mohair, kashmir, bomull, banan, bambu och lin från små och stora leverantörer i olika delar av världen.


Vårt mål är att vara en inspirerande butik med spännande garner och mönster som ger  upphov till en sällan skådad kreativitet!


I de mysiga lokalerna finns ett stort utbud av knappar, vackra band, spetsar, brodyr, trådrullar med mera. Kom och botanisera i gamla och nya sybehör!

Garn

Vi har ett brett utbud av garner i material som ull, silke, alpacka, angora, mohair, kashmir, bomull bambu, banan och lin.


Handelsboden

I vår handelsbod finns vackra band, brodyr och spetsar från gamla tider. Vi har ett stort utbud av knappar i alla former. Här hittar du också trådrullar, silke och stoppgarner från förr.


Läs mer om vår handelsbod

Broderier

Vi har broderigarn i många olika kvaliteter, väv att brodera på, nålar och broderikit.

Hantverk

Vi samarbetar med flera duktiga hantverkare i Roslagen och säljer vantar, mössor, stickade babykläder, trasmattor och träslöjd och mycket mera!Nu är vi mitt uppe i mörka november! Att sitta inne med tända stearinljus är så mysigt! Nu på lördag har vi 20% rabatt på alla ljusstakar, stearinljus, ljuslyktor och alla andra typer av ljuskällor som kan göra månaden november lite mindre mörk!

Välkomna in kl 11-16!

Ibland kommer stora tunga möbler och andra prylar till Boa. Då är tur att det finns hjälp att få i byn! På bilden kommer Ante med Ingrids gamla tramporgel i sin skopa! När Ante ändå var i farten levererade han en skolbänk från den gamla skolan i byn, skrivbordsstolar från 50-talet, en gammal byrå, fina tallrikar från Rörstrand och mycket mera! Välkomna in och kolla nu på söndag 11-16! söndag kl 11-16!

Ibland hittar man möbeln, som gör att allt faller på plats! För några veckor sedan fick jag möjlighet att köpa några saker från Sättrabys gamla skola. Där stod den plötsligt, en gammal byrå som passade som handen i handsken i vårt hem! Nu fick de gamla fina saftflaskorna en plats. Den gamla brandsläckaren passar utmärkt tillsammans med skylten för Arboga margarin (som jag hittade nedgrävd i trädgården) och på golvet ligger en ripsmatta som är vävd i Sättraby! Välkomna nu på söndag. Kanske står den där möbeln i Boa, som gör att allt faller på plats!

Välkomna på söndag 11-15!


De här söta flickklänningarna är alla från 60-talet. Vilka tyger! Välkommen in att titta på söndag den 17 september

kl 11-16.

Lalanders, var en kedja med herrekiperingar i Norrbotten. Från en av dessa anrika butiker har vi fått in kostymtyger, hattar, skjortor, kragar och kravatter! Från butiken kommer också ett hundratal slipsar, som väl visar modets växlingar från 20-tal till 70-tal! Som vanligt har vi allt från fotogenlampor till sittgrupper!

Välkomna in på söndag den 27/8 kl 11-16!

På söndag den 2 juli är det öppet i Boa igen.


Våra svenska trädgårdar dignar av fin frukt på hösten och det är bara en bråkdel som tas tillvara. Istället köper vi importerade äpplen och drycker som transporterats långväga för att komma till oss. Norrtelje Musteri vill ändra på det! Katarina från Norrtelje Musteri kommer till Boa och berättar om hur våra äpplen blir till must. Smakprover utlovas!

Obs! Förlängda öppettider 10-16. Välkomna!


Allt är inte guld som glimmar...

men det kan vara bra fint ändå! Piffa upp frukosten med kaffekanna i nysilver. Ta socker till gröten ur pampig skål, ät ditt ägg ur en ståndsmässig äggkopp och tänk att få knipsa vindruvor från klassen med en ståtlig sax... Vi har nysilver för alla tillfällen! Välkomna in nu på söndag 11-15!

Antika ansikten berättar


Vem är han den unge mannen på gardinomtaget? Vid första anblicken ser vi en ung man, troligtvis från förra sekelskiftet. När vi tittar närmare ser vi långa öron som sticker upp i det lockiga håret. Kanske kan man också ana antydan till horn i hans panna. Är det en satyr, alltså ett naturväsen från grekisk mytologi som är till häften människa och till hälften bock? Eller är det Satan själv? Den som vågar får gärna komma och ta en titt på honom på söndag mellan kl 11-15.


Vi har fått in många spännande föremål som passar när man renoverar gamla hus, som t ex dörrtrycken, fönster, dörrar, delar till gamla lampor och diverse krokar för gardinuppsättningar.


ftermiddag!


Sättraby är byn där det händer!

Lördag: stor loppis i Bygdegården med start kl 10. Öppet i GarnBoa 10-15.

Söndag: Växtmarknad i Bygdegården 12-14. Öppet i GarnBoa 11-15.

Välkomna!

Bild från Sättraby 1961. Fotograf: Erik Lindberg.

Ur Rebecka Franssons arkiv.

Ibland blir det vackert av bara farten…

Tvättar sjalar som kommit in för försäljning i butiken. Jag tvättar dem efter färg. När jag hängde upp de orange-rosa sjalarna på tork, såg jag plötsligt hur sjalarna harmoniserade mot det röda på växthuset och blommor som den sibiriska vallmon…vardagslycka i Roslagen!

Det finns helglycka också, till exempel i GarnBoa på söndagar mellan kl 11-15, när butiken fylls med nya och gamla kunder. Hoppas vi ses nu på söndag till exempel!


Slå en signal!

Har ni tänkt på att det inte var så länge sedan som man ringde från en speciell plats i hemmet? Den här typen av telefonbänk, hade vi hemma när jag växte upp.  Nu kan man i princip ringa från vilken plats som helst, både inne och ute. Kanske var det mer speciellt att ringa förr? Man fick vänta på sin tur, ibland var det ju andra familjemedlemmar som behövde ringa och det fanns ju bara en linje. Man avtalade plats och tid långt innan mötet skulle äga rum, för sedan gick det ju inte nå den andra ute på stan.

På söndag har vi öppet mellan kl 11-15.  Om ni inte kan komma då, går det bra att slå en signal till 0708-931 861. Jag kan inte lova att jag sitter och väntar på telefonbänken, men jag lovar att försöka svara var jag än befinner mig!


The Big Lebowski är en amerikansk komedi  från 1998, skriven, regisserad och producerad av bröderna Joel och Ethan Coen. Jeffrey "The Dude" Lebowski har en cool cardigan, den stickar ju nu till äldste sonen. Har ni tänkt på hur många filmer och TV-serier som gett upphov till stickmönster? Ett ganska roligt fenomen faktiskt! Sök på din favoritfilm, har du tur finns det ett mönster på en tröja du kan sticka!

Välkommen in och diskutera fenomenet på söndag mellan kl 11-15!

Förr fanns varken engångsblöjor eller plastsnibbar. Då använde mammor blöjbyxor i ull till sin baby. En stickad blöjbyxa är varm, mjuk och skonsam för huden. Ullbyxorna sätts utanpå tygblöjan för att hålla babyns kläder torra.

Blöjbyxan kan stickas i förgarn, alltså ett ullgarn som är kardat, men inte spunnet. Förgarnet gör att blöjbyxan suger upp fukt bra och låter kroppen andas. Ullen gör också att babyn håller värmen trots fuktig blöja. Vi har Ullcentrums förgarn i flera fina färger!

Välkomna in på söndag!

Gamla lapptäcken är något av det finaste som finns

här finns spår från familjens liv: bröllopskostymen, dotterns första klänning, gardinerna från salen och den ljusa klänningen för sköna sommardagar... Istället för dagens "slit och släng" togs allt till vara och nya saker skapades som behövdes i hemmet.

Även i dag syr många lapptäcken. Låt dig inspireras av tyg och stuvbitar i GarnBoa på söndag. Kanske har du några vackra minnen förknippade med en gammal fläckig duk, en duk som nu kan få ett nytt liv ihop med några stuvbitar från Sättraby handels gamla lager? Vi har öppet på söndag 11-15! Välkommen in!

Varannan torsdag går jag på spinning!


Nu talar jag om den form av spinning som ger både motion och kontemplation! Dessutom får man mjuka sköna händer av ullens naturliga fukt och fett.

Under våren kommer vi att ha ull-upplevelser i GarnBoa:

• tvätta ull

• karda ull

• spinna ull på slända och spinnrock

• färga ull

Närmare information om datum för dessa aktiviteter kommer senare.


Kom gärna på besök när vi spinner i Sättraby bygdegård. Nästa tillfälle är den 7 april kl 18.30.


Öppet i GarnBoa i morgon söndag kl 11-15!


PÅSK i GarnBoa!


Vi har öppet på Påskdagen och Annandag påsk! Vi bjuder på kaffe och påskgott när du botaniserar bland garner, sybehör, retro och antik.


Påsk-REA!

Vi har fått in massor av nya varor, men vi har för lite plats! Därför ger vi 25% rabatt på massor av prylar under påsken!


Välkommen in!

Lärd dig kroka!


Anders Liegnell lär ut grunderna i krokning den 16 april.

Läs mera här!

Astrids vantar

Nu har Astrid gjort en förklaring till hur de omtalade vantarna på bilden är stickade. Astrid skriver själv att det inte är ett komplett mönster, men vid en genomläsning, ser det ut att vara en mycket detaljerad och bra förklaring! "Förklaringen" kan du få gratis i GarnBoa på söndag mellan 11-15. Du kan också skriva ett mail till info@garnboainorrtelje.com, så kommer "förklaringen" via mail!

Alltså öppet nu på söndag den 13/3 kl 11-15!

Retrostickning!


I GarnBoa finns många gamla mönsterkataloger. I ett häfte från mitten av femtiotalet hittade jag beskrivning på den här fina mössan och tröjan. Det är roligt att sticka efter gamla mönster, ibland känns det som om sticktekniken har utvecklats en del sedan mönstret gjordes, men i många fall kan man också lära sig bortglömda tekniker och bra lösningar på problem. Viktigt är förstås att kontrollera masktätheten för det garn man tänker använda, i förhållande till den garnsort som anges i mönstret. Jag har valt ett underbart garn i merinoull och silke som fungerar bra i storlek.

Välkommen in i Boa nu på söndag kl 11-15! Mängder av retromönster utlovas!

Säkert vårtecken i GarnBoa!


Nya underbara garner i silke och bambu i sköna vår- och sommarfärger! Öppet nu på söndag 11-15.

Välkommen in!


Wålstedts garner snart I GarnBoa!

GarnBoa inleder nu ett samarbete med Wålstedts Textilverkstad. Wålstedts är ett ullspinneri som förädlar svensk lantrasull till vackra garner av högsta kvalitet. Under Fårfesten i Kil (http://www.farfestikil.com), ska vi diskutera vilka garner som kan passa in i GarnBoas sortiment. Ett måste är förstås de vackra nyanserna av z-tvinnat garn! Mer info kommer!

Vi har öppet som vanligt på söndag 11-15!

Corner2Corner – Öppet i Boa 14/2 kl 11-15

Att lära sig nya tekniker är alltid kul! Min vän Anders, lärde mig virka Corner2Corner (c2c) här om dagen. Så roligt att både jobbuppdrag och nattsömn, blir lidande! Med tekniken kan man virka bilder genom att utgå från pixlade bilder eller korsstygnsmönster. Bra instruktioner hittar du här: https://www.youtube.com/watch?v=D-CNLEtrSLs

Anders kudde med Angry Birds är ett lyckat exempel på tekniken.

Ljuva 60-tal

I det här depp-grå mörkret, behövs lite färg! I vår 60-tals hörna finns allt från pepparströare i teak till trendriktiga lampor med orange skärm! Kanske finns något på bilden som lockar? Det går alltid bra att slå en signal och fråga om pris och sortiment. Vi skickar med Schenker.

För er som vill göra en utflykt till en av Roslagens charmigaste idyller, så har vi öppet nu på söndag den 31 januari, 11-15. Välkomna!

Kyla och snöstorm har väl sin charm, men -20 grader gör det omöjligt att ha öppet i GarnBoa på söndag. Vi gör dock ett nytt försök söndagen den 23 januari.


Så här mitt i vintern kan det vara mysigt att göra om hemma. Här ett förslag: vit skänk med tallrikshylla. I hyllan och på skänken står tallrikar, koppar och skålar med vårblommor på, våren kan vara närvarande på många olika sätt!

Vi har fått in nytt vackert garn i bambu/silke!


Välkommen in den 24/1 mellan kl 11-15!


Åkerblomstolen

Läkaren Bengt Åkerblom gjorde flera studier om sittande och stående. Han fann att stolar formade efter kroppen oftast inte gav något stöd för korsryggen utan att de hade stödet för högt upp och därför inte var välfungerande. Dessutom behövde sitsen luta bakåt för att stödet för ryggen skulle fungera väl. Han rekommenderade också att sitsen skulle vara låg för att undvika tryck mot lårens undersida vilket hindrar blodflödet till benen. Arkitekt Gunnar Ekelöf utvecklade stolar utifrån resultaten av Åkerbloms studier. Under slutet av 40-talet designade Ekelöf  en rad olika stolar som producerades i Sverige och utomlands. Stolen såldes bland annat på NK under namnet Åkerblomstolen. Under åren 1949–1958 såldes ungefär 120 000 Åkerblomstolar av olika modeller.

Här är en modell som är riktigt skön att sitta och sticka i. Till stolen hör också en liten pall som också med fördel kan användas till bord för tekopp och stickning! Välkommen in och provsitt!


På söndag den 10 januari har vi öppet mellan kl 11-15.

PS. Så länge Drömkåken har säsongsstängt bjuder vi på te och kaffe i butiken. Vi kan förstås inte tävla med Drömkåkens läckra bakverk, men en liten kaka kan det nog bli! DS.